הפסיכולוגיה האדלריאנית בעבודה באמצעות סוסים – איך היא משתלבת בהדרכת מטפלים?
- Timna Benn
- 12 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 28 במרץ
בשנה האחרונה לקחתי חלק בקורס אימון אישי במכון אדלר – קורס שהיה עבורי מרתק ומלמד, ובעיקר הוסיף לי כלים משמעותיים לעבודה שלי כמלווה ומטפלת באמצעות סוסים. עקרונות הפסיכולוגיה האדלריאנית מלווים אותי בתחומים רבים, הן אישיים והן מקצועיים, ובמיוחד בכובעי כמנטורית מקצועית לצוותי מטפלים. הגישה האדלריאנית, שמבוססת על תחושת שייכות, שיתוף פעולה ותחושת ערך, מתמזגת באופן טבעי עם העבודה הטיפולית עם סוסים, שמלמדים אותנו על יחסים, נוכחות והקשבה.
ותחושת ערך, מתמזגת באופן טבעי עם העבודה הטיפולית עם סוסים, שמלמדים אותנו על יחסים, נוכחות והקשבה.

מבוא
הפסיכולוגיה האדלריאנית, שפותחה על ידי אלפרד אדלר בראשית המאה ה-20 (Adler, 1927), מתמקדת בצורך האנושי בתחושת שייכות, במוטיבציה החברתית ובתפקידם של חוויות החיים בעיצוב האישיות. עקרונות אלו מהווים מצע תיאורטי לעבודה טיפולית באמצעות סוסים, שבה ניכרים היבטים של שיתוף פעולה, פיתוח מסוגלות עצמית וחיזוק תחושת השייכות (Hallberg, 2008).
אדלר היה מראשוני ההוגים שהדגישו את החשיבות של ההסתכלות ההוליסטית על האדם – ראייה שמתייחסת לפרט כאל ישות שלמה, המשלבת גוף, נפש, חברה וסביבה (Adler, 1930). תפיסה זו שזורה גם בפסיכולוגיה החיובית, המדגישה את כוחותיו וחוזקותיו של האדם, ולא רק את חולשותיו או אתגריו. השילוב בין גישות אלו הופך את העבודה עם סוסים לכלי עוצמתי במיוחד, המאפשר חיבור עמוק ותהליך משמעותי של צמיחה והתפתחות.
1. שיתוף פעולה במקום שליטה
על פי אדלר, יחסים בריאים מבוססים על כבוד הדדי ושיתוף פעולה (Ansbacher & Ansbacher, 1956). בעבודה עם סוסים, נוכחנו לדעת כי הסוס אינו מגיב לפקודות כוחניות, אלא לנוכחות רגועה, כנה וממוקדת. בהדרכת המטפלים, אנו מדגישים את חשיבות ההובלה מתוך שיתוף פעולה, תוך שמירה על איזון עדין בין סמכות וביטחון לבין פתיחות להקשבה.
2. פיתוח תחושת מסוגלות
הפסיכולוגיה האדלריאנית מדגישה את חשיבותה של תחושת המסוגלות כגורם מפתח בהתפתחות האישית (Adler, 1930). בעבודה עם סוסים, המטופלים חווים חוויות הצלחה קטנות שמובילות לתחושת ביטחון מתגברת. התגובה המיידית של הסוס לכוונה, לנשימה ולשפת הגוף שלנו מחזקת את תחושת השליטה והמסוגלות העצמית של המטופל (Karol, 2007).
3. תפקיד המדריך כמלווה, לא כמומחה
אדלר גרס כי החינוך והטיפול צריכים להתבסס על תמיכה ועידוד במקום מתן תשובות ישירות (Adler, 1927). מדריכי הטיפול בבוספאלוס מאמצים גישה זו, כשהם משמשים כמסגרת תומכת ומאפשרת למטופלים, ומעודדים אותם לחקור, לחוות ולהתנסות. תהליך זה מסייע לטיפוח עצמאות וביטחון עצמי.
4. קהילתיות וחיבור חברתי
אחת מאבני היסוד בפסיכולוגיה האדלריאנית היא התחושה החברתית (Gemeinschaftsgefühl), כלומר תחושת השייכות והתרומה לחברה (Ansbacher & Ansbacher, 1956). הסוסים, כיצורים חברתיים, משקפים לנו את הדינמיקה הקבוצתית ומלמדים אותנו כיצד להתנהל כחלק מקבוצה, תוך מתן מקום לצרכים של האחר.
סיכום
עבודה טיפולית באמצעות סוסים, המבוססת על עקרונות הפסיכולוגיה האדלריאנית, אינה רק התנסות חווייתית, אלא תהליך מעמיק המשלב עקרונות פסיכולוגיים מבוססי תיאוריה. גישה זו, המדגישה את ההוליזם ואת ההתמקדות בכוחות הפנימיים של הפרט, מאפשרת לנו להוביל תהליכים משמעותיים של צמיחה והתפתחות. הסוסים, בשקט ובפשטות שלהם, מספקים לנו מראה ישירה וכנה לתהליכים הנפשיים העמוקים ביותר.
ביבליוגרפיה:
Adler, A. (1927). Understanding Human Nature.
Adler, A. (1930). The Science of Living.
Ansbacher, H.L., & Ansbacher, R.R. (1956). The Individual Psychology of Alfred Adler.
Hallberg, L. (2008). Walking the Way of the Horse: Exploring the Power of the Horse-Human Relationship.
Karol, J. (2007). Applying a Horse-Assisted Experiential Learning Model to a Psychotherapy Practice.
Mosak, H.H., & Maniacci, M.P. (1999). A Primer of Adlerian Psychology: The Analytic-Behavioral-Cognitive Psychology of Alfred Adler